Bermuda Grass

bermuda grass

Bermuda Grass (çim)Köpek Dişi Ayrığı
Bermuda Çim (Cynodon Grass); Sıcak iklim ve kıyı kuşağı için uygun olan, yayılıcı, örtücü, dayanıklı bir çim cinsidir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bermuda yurdumuzda yetişebilen bir çim türüdür. Yurdumuzda köpek dişi veya Bermuda çimi gibi değişik adlarla anılır. Uzun ömürlü bir bitkidir. Çim alanlarda çok kullanılan bir türdür. ABD’de birçok bahçe sahibi dayanıklılığı ve esnekliği nedeniyle bahçelerinde Bermuda türüne yer verirler. Uygun iklim ve toprak şartlarında, iyi bir bakım ile çok sık ve uniform çim örtüsü oluşturur. Basılmaya dayanımı, kendini yenileme gücünün yüksekliği nedeni ile koşu alanları, futbol sahaları ve değişik spor alanlarında başarı ile kullanılır.

Bermuda Çimi Özellikleri: Tropik ve subtropik bölgelerde yaygın olarak kullanılır. Özellikle çim alanlar için ıslah edilen çeşitler çok yayılıcı, ince yapraklı, sık bir çim örtüsü oluşturur. Gerek köksap gerekse sülüklerle kısa sürede yayılan Bermudanın rengi açık yeşilden koyu yeşile kadar değişebilir.

Bunu da oku :  Çimlerin genel bakımı

1. Kurağa Dayanıklıdır.
Kurağa ve sıcağa dayanımı çok iyidir. En iyi gelişimini ortalama sıcaklığın 25 ºC’nin üzerinde olduğu alanlarda yapar. İlk baharda toprak sıcaklığının 10-12 ºC’nin üzerine çıkması ile birlikte yeşil sürgünler çıkmaya başlar. Soğuğa dayanımı ise zayıftır. 0 ºC’nin hemen altındaki sıcaklıklarda rengi sararır. Su göllenmesine oldukça dayanıklıdır.

2. Basılmaya Karşı Dayanıklıdır
Basılmaya ve çiğnenmeye karşı çok üstün olan Bermuda türünün kendini yenileme yeteneği yüksektir.

3. Gölgeye Dayanıklı Değildir
Gölgeye dayanıklı değildir. Dolayısıyla açık alanlarda kullanımı daha uygundur.

4. Toprak Özellikleri
Drenajı iyi, ince yapılı ve verimli topraklarda hızla yayılır. Toprak reaksiyonuna toleransı geniştir. pH’sı 5,5 – 7,5 arasında değişen topraklarda değişebilir. Tuzlu topraklarda diğer bitkilerden daha iyi gelişir.

Bermuda Çimi Ne Zaman Ekilir?
Bermuda, son don yaşandıktan sonra ilkbaharda en iyi şekilde ekilir, çünkü tohumlar kış uykusundan çıkar ve büyümeye girer.

Bermuda Çimi Nasıl Ekilir?
Çim ekim işlemleri tüm türler için aynıdır. Çim Ekimi Nasıl Yapılır? Adlı yazımızı okuyarak çim ekim ve bakımı hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bunu da oku :  Çim Tohumları

Bermuda Çimi Kaç Günde Çıkar?
Bermuda, sıcak iklim çimlerinden en hızlı büyüme oranına sahip olanıdır. Hem stolons olarak bilinen yer üstü sapları hem de rizomlar olarak adlandırılan yer altı sapları tarafından yayılır. Hızlı büyüme özelliği nedeniyle Bermuda türünün bakımı zorlaşabilirken, çimlerin ezilmelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Genellikle 10 gün içerisinde çimleriniz çıkmış olur.

Don yaşanmayan iklim bölgelerinde, Bermuda çimi tüm kış boyunca yeşil kalır. Bununla birlikte, mevsim sıcaklıkları 10 derecenin altına düşen bölgelerde genellikle kış uykusuna geçebilir ve kış aylarında kahverengiye döner.

Bermuda Çimi Bakımı
Agresif büyüme hızı nedeniyle, Bermuda diğer yer örtücü türlerden daha fazla bakım gerektirebilir. En hızlı büyüme zamanında aylık gübreleme gerekebilir. Bermuda türünü ev çimleri için önerilen 3-5cm yüksekliğinde tutmak için haftada iki kez biçmek gerekebilir. Bermuda çimi kuraklığa dayanıklı olmasına rağmen, uzun kuraklık dönemlerinde kendisini korumak için uykuya geçip rengi sararabilir. Yaz uykusunu önlemek için ek sulama yapmayı unutmayın.

Bermuda Çimi Kimler Kullanmalı?
Hedefiniz ısıya ve kuraklığa dayanıklı sert ve ezilmeyle ölmeyecek bir sıcak iklim çimi ise, Bermuda mükemmel bir çözüm olabilir. Spor sahaları, golf sahaları için tercih edilen çimlerdir.

Bunu da oku :  Rulo Çim Seçenekleri

Bakım kolaylığı, az sulama istemesi ve dayanıklılığı sebebi ile özellikle yazlıklarda ve yüksek trafik içeren uygulamalarda tercih edilir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 778 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment