Çilek Gübreleme

Kütükte çilek yetiştirme

Çilek Gübreleme
Çilek (Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.

Dünyada, adlandırılmış 20’den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır.

Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.

En iyi gübreleme yaprak ve toprak analizine göre yapılandır. Gübreleme yapraktan ve topraktan uygulanabilir. Topraktan uygulamada en uygun olanı gübrenin damla sulamayla birlikte verilmesidir. Bu sistemde gübre kaybı azalmakta ve bitkiler için yarayışlılığı artmaktadır. Çilek ticari gübrelerden en çok azota ihtiyaç duyar.

Bu uygulamaya dikimden yaklaşık bir ay sonra başlamalı ve hasat sonuna kadar uygulamaya devam edilmelidir. Soğuk bölgelerde kış aylarında gübre uygulamalarına ara verilmelidir. Analiz yapılmadığı taktirde yetiştiricilik periyodu boyunca yaklaşık dekara 25-30 kg saf N düşecek şekilde azot içerikli gübreler aylara göre bölünerek verilmelidir.

Damla sulama uygulandığı taktirde haftalara bölünerek vermek daha iyidir. Kış soğuklarına dayanımı arttırmak için K içerikli gübrelerle de gübreleme yapılmalıdır. Toprak kireçli değilse hasat periyodu boyunca meyvelerin yumuşamaması ve sertliğini kaybetmemesi için Ca içerikli gübreleme yapılmalıdır. Kireççe zengin topraklarda pH 7-7.5?ü geçtiği durumlarda
kloroz görülür. Bunun için bitkiler Fe şelatlı gübrelerle gübrelenmelidir.

Çilek Gübresi
Çilek gübresi çilek gübreleme; çilek gübresi fiyatı! çilek gübresi fiyatları: çilek gübreleri çilek gübreleme zamanı, çilek gübreleme programı çilek gübre fiyatları çilek yetiştiriciliğinde gübreleme! Özel çilek gübresi çilek yaprak gübresi. çilek gübre fiyatları çilek gübre fiyatı Çilek gübre isteği çilek bitkisinde gübreleme çilek gübre çeşitleri çilek için hangi gübre kullanılır? Çilek için gübre çilek taban gübresi.

Bunu da oku :  Elma Ağacı

? 20-20-20 NPK+ME Yaprak ve Damlama Gübresi
? 20-20-20+ME Çimlenme ve tohum oluşumunu teşvik eder.
? Kök oluşumu ve gelişimini hızlandırır. Bunun sonucunda, iyi bir çiçeklenme ve meyve tutumunu sağlar.
? Yüksek verimli ve kaliteli ürün oluşumunu teşvik eder.
? Bitkinin soğuk ve kurağa karşı direncini artırır. Bitki gelişme periyodu boyunca kullanılması tavsiye edilir.

Damla Sulama Uygulaması
Çilek için gelişim dönemi boyunca günlük 3-4 kg dozlarda dekara en az 1 ton su ile verilmelidir.

İçeriğinde Azot, Fosfor, Potasyum, Demir, Bakır, Mangan ve Çinko vardır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 683 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment