Clematis

Clematis Çiçeği

Clematis Çiçeği
Ülkemizde pek bilinmese de çok gösterişli, parlak ve renkli çiçekleri ve 300 kadar çeşidi olan clematis çiçeği yetiştirildiği ülkelerde çok sevilmektedir. Bir sarmaşık türü olan clematis bitkisi kışın yapraklarını döker, kısmen dalları kuruyabilir. Fakat ilk baharda yeniden yeşererek hızla büyürler. Genel olarak geçirgen (kumlu), zengin ve suyu süzen toprak yapısını sever. Sert yapılı, killi ve taban suyu yukarıda olan toprakları sevmezler. Özellikle kök bölgesi gölge sever. Bu yüzden kök bölgesi yaprak, ot vb. malzemelerle malçlanması çok iyi olur. Yarı gölge alanları sever direk güneş ışığı görmeyen yerler en sevdiği yerlerdir. Gün boyu güneş gören yerlerde özellikle kavurucu yaz sıcaklarında clematis çiçeğiniz ciddi zararlanma görebilir. Bu yüzden clematis fidanınızı dikerken bunu göz önüne alarak uygun yer seçmeniz bitkinizin sağlıklı gelişimi için çok iyi olacaktır.

Nisan dan eylüle kadar çiçeklenme dönemi olan clematis çiçeği birbirinden farklı renk tonlarıyla yetiştirildiği ülkelerde çiçek sevenler tarafından çok beğeni toplamaktadır. İlk bahar-yaz döneminde farklı zamanlarda açan büyük ve küçük çiçekli yüzlerce çeşidi vardır. Sarılıcı ve tırmanıcı bir bitki olan klematis, orman asması olarak ta adlandırılır. Kuru ve sıcak yaz günlerinde düzenli sulama ihmal edilmemelidir. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir.

Bunu da oku :  Orkide

İlkbaharda bitkinin dibini çapalayarak havalandırmak ve kompostla veya yanmış hayvan gübresiyle karıştırmak iyi olacaktır. Uzun süre etkili olan gübrelerle gübreleme yapmakta bitkinizin güçlü bir şekilde büyümesini sağlayacaktır. Saksıda yetiştirmeye de uygun olan klematisler yine uygun formda toprakla 45 cm derinliğinde saksılarda yetiştirilebilir. Bitkinin uzayabilmesi için uygun destek çubuklarıyla bitki desteklenmelidir. Saksı seçerken açık renkli plastik saksılar ideal seçim olacaktır. Koyu renkli saksılar daha çabuk ısınacağından bitkinin istemediği bir durum oluşacaktır. Clematis yetiştiriciliğinde en önemli kural bitkinin kök bölgesi nemli ve gölgeli bir ortamda kalması, büyüyen üst dallarının güneş görmesidir.

Clematis türleri farklı şekilde budamalara sahip olduğu için budanma konusunda kafa karıştıran bitkilerdir. Ana grupların çiçeklenme dönemlerine ve çiçek şekillerine göre tanımlanmış olan üç ana grupta budanmaları söz konusudur. Erken çiçeklenen gruplar eski dallardan çiçeklenir, oysa daha sonra çiçeklenenler yeni filizlerden tomurcuklanır bu nedenle budanmalarına azami özeni göstermek gerekir. Clematis budaması için daha fazla bilgiyi buraya tıklayarak forum sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Bit ve böcekler bitkinize musallat olabilir bunun için düzenli kontrol yapılıp, ilgili insektisitlerle tedavi edilmelidir.

En önemli hastalığı “Clematis wilt” denilen yaprakların üstten başlayarak hızla kahverengileşerek, bitkinin kuruduğu bir rahatsızlıktır. Kontrolleriniz sırasında enfekte olduğunu fark ettiğiniz dalları derhal keserek uzaklaştırın. Eğer bitkinin etkilenen kısımları çoksa, tam dipten kesmekten çekinmeyin. Enfekte dalarlı mutlaka yakın. Bu hastalık için yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Clematis bitkisi için sizlere önemli notlar vermeye çalıştım, clematis çiçeği bakımı ve yetiştiricilik bilgilerini doğru uygularsanız sizlerde kolayca ister bahçenizde ister balkonunuzda saksıda clematis yetiştirebilirsiniz.

Bunu da oku :  Hanımeli

Clematis is a genus of about 300 species within the buttercup family, Ranunculaceae. Their garden hybrids have been popular among gardeners, beginning with Clematis × jackmanii, a garden standby since 1862; more hybrid cultivars are being produced constantly. They are mainly of Chinese and Japanese origin. Most species are known as clematis in English, while some are also known as traveller’s joy, a name invented for the sole British native, C. vitalba, by the herbalist John Gerard; virgin’s bower for C. terniflora, C. virginiana, and C. viticella; old man’s beard, applied to several with prominent seedheads; leather flower for those with fleshy petals; or vase vine for the North American Clematis viorna.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 272 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment