Kiraz Ağacı

Kiraz Ağacı

Kiraz Ağacı
Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu’da doğal olarak bulunan meyve ağacı.

Dikilen fidanın düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Mevsiminde budanması yapılmalı, ilaç zamanı ilaçlanmalı, gübreleme zamanında yapılmalı, toprak havalandırması yapılıp, altında bulunan otları temizlenmelidir. Böylelikle istenilen oranda ürün alınırken; daha kaliteli ürünler elde edilmiş olur. Şimdi sırayla kiraz bakımı nasıl olur anlatalım.

Kiraz budama işlemi
Dikilen kiraz fidanları üç yaşına gelene kadar büyüme sürgünü vermesi için budama şekli ona göre yapılır. Ağaca gerekli şekil verilerek ağacın ana hattı oluşturulur. Kiraz fidanları dört yaşına geldiğinde zaman ürün için gerekli budama işlemi yapılır. Ağacın her yıl bahar ayında budama işlemi yapılması gerekir. Budama işlemi yapılırken ağaç budama aletinin sterilize edilmesi gerekir. Ağaç başlaması yapacak makasın keskin olması gerekir. Böylelikle ağaca makasın zarar vermesi engellemiş olur. Kiraz budanması yaptıktan sonra ağaca macun çekilerek soğuk alması engellenir. Böylelikle kiraz ağacı budanması yapılarak daha kaliteli ürün elde edilmesi sağlanır. Ağaç ömrünü tamamladığı zaman kök budama işlemi yapılır. Böylece kiraz ağacının gençleştirilmesi yapılır. Bu işlemle kiraz ağacı yenilenmiş olur.

Bunu da oku :  Çilek Gübreleme

Kiraz ilaçlama işlemi
Her yıl kiraz ağaçlarının budanması yapıldıktan sonra ağacı zararlı böceklerden korumak için ilaçlama yapılması gerekir. Bahar zamanında ağaca bordo bulamacı işlemi uygulanır. Aradan iki hafta geçince kireç karışımı yapılarak ağacın gövdesi kireçlenerek, böcek, haşarat ve karıncaların ağaca zarar vermesi engellenir. Çiçek döneminde soğuk almaması için ve çiçekler dökülmesin diye antifriz ilaçlaması yapılır. Bu yapılan ilaçlama ile kiraz ağacının ilaçlaması yapılarak daha kaliteli ve daha fazla ürün elde edilmesi sağlanır.

Kiraz gübreleme işlemi
Kiraz ağacından toprağının gübrelenmesi öncesinde öncelikli olarak bu toprağın analizinin yapılması gerekir. Yapılan toprak analizinin sonucuna göre gübreleme işlemi uygulanır.

Kiraz Bakımı
Mart ayında hayvan gübresi ile kiraz ağacının etrafı gübrelenerek; toprağın gerekli vitamini olması sağlanır. Şubat ayları arasında komposit gübre uygulaması da yapılabilir. Ancak gübreleme yapmak için toprağım analizinin sonucunda bakmak oldukça önemlidir. Bol mineraller bakımından zengin olan toprakların sadece hayvan gübresi ile gübrelenmesi yeterlidir. Toprak vitamini düşük olan bölgelerde ise toprağın hümük asitle ilaçlanması toprağın geçirgenliğini artırır. Böylece kiraz ağacı daha sağlıklı büyür.

Bunu da oku :  Siz hangi ağaçsınız

Kiraz ağacının toprağımın havalandırması işlemi
Kiraz ağacının toprağının her yıl bahar gelmeden havalandırılması gerekir. Özellikle çiçekler açmaya başlamadan önce toprağın etrafının çapa ile çapalanması önemlidir. Ayrıca sonbahar geldiği zaman hasat sonrasında da toprak havalandırması oldukça önemlidir. Toprak havalandırma işlemi ile toprağın oksijeni fazla alması sağlanır ve böylelikle kiraz ağacının daha gür büyümesi gerçekleşir. Yapılacak havalandırma işlemi için özel makinelerde kullanılabilir. Kiraz ağacının toprağı havalandırma işleminde zararlı böcekler bulunuyor ise toprağın ilaçlaması yapılmalıdır. Etrafında bulunan diken, sarmaşık ve ot gibi bitkilerin yolunması gerekir. Böylelikle kirazların daha kaliteli olması sağlanır.

Kiraz ağacında hasat zamanı
Yapılan bütün işlemler sonrasında kiraz ağacında hasat zamanı geldiğinde meyvenin toplanması oldukça önemlidir. Meyve toplama işleminde ağacın dallarına, sürgünlerine ve yapraklarına zarar verilmemesi gerekir. Özellikle göz kısmının koparılması gelecek yıl kiraz hasadında kirazların az olmasına neden olabilir. Kiraz ağacında hasat yapacak kişilerin uzman kişiler olması önemlidir. Böylelikle ağacın en az zararla hasadının yapılması sağlanır. Kiraz meyvesi toplandıktan sonra ağacın bir sonraki yıl için kendini hazırlaması için uykuya geçmesi beklenir. Ağaçta zararlı böcekler varsa ağaç tekrar ilaçlanarak uykuya geçmesi sağlanır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
(Visited 124 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment